torsdag 26 augusti 2010

Den sista dansaren...Idag gick jag på förhandsvisning och såg Mao's Last Dancer, en historisk film som bygger på en självbiografisk roman om den kinesiske balletdansören Li Cunxin.

Li kommer från en fattig familj från landet i den dåvarande ordförande Mao's kommunistiska Kina men handplockas till Beijing för att börja dansa hos fru Maos dansskola under många många år av hård träning.

Så småningom flyttar Li till USA genom ett utbytesprogram och gör sig där ett namn i Houston Ballet Company och förälskar sig i en amerikanska.
Här börjar konflikterna när Li bestämmer sig för att stanna i USA samtidigt som Kinas ambassad försöker få honom att åka tillbaka till Kina(ambassaden vill självklart inte att Li blir påverkad av det kapitalistiska Amerika) .Mao's Last Dancer är en vacker film som visar en stark historia och klara kontraster mellan två olika länders respektive maktinflytande. Det är också en film som kommer att glädja dem som älskar dans och ballet för sådana scener finns det gott om i filmen (plus en del komiska kulturchock/krock inslag)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar