söndag 11 juli 2010

Världens bästa pappa, världens sämsta son?World's Greatest Dad. Så heter den brillianta och geniala filmen med Robin Williams.
Bobcat Goldthwait (den excentriske mannen från Polisskolan-filmerna) har regisserat den här mörka, absurda och satiriska komedin.

Det är en komedi och man skrattar (med en viss skam) i den större delen av filmen men den är mörk, helt sjuk och samtidigt otroligt djup och vrickad. Självklart sevärd!

Filmens huvudperson, Lance (Robin Williams) är en ensamstående pappa till en outhärdlig tonåring.
Lance är en strävande författare som inte har fått något av sina verk publicerat tidigare. Han arbetar som poesi lärare i sin sons skola. Sonen Kyle, en "normal" tonåring? Nja, en pervers och odräglig tonåring som inte gärna umgås med sin pappa och gillar inte att göra något annat än att masturbera till tysk pornografi och umgås med sin enda vän, Andrew.
Ingen annan gillar Kyle.
Lance är en bra pappa, han är tålmodig och gör sitt allra bästa för sin son. Han har ett mediokert jobb, det går inte så bra. Han har en yngre flickvän, konstlärarinnan i skolan som inte vill skylta öppet med deras förhållande samtidigt som hon öppet träffar en annan manlig lärare från skolan.
Och så har Lance....sin son.

När den mest tragiska händelsen inträffar så förändras Lance liv till det bättre.
Kyle dör när han masturberar och Lance försöker dölja sin sons skam i en nobel handling genom att försöka få händelsen att se ut som ett självmord. Det här blossar ut i att Kyle så småningom idoliseras och alla runt omkring blir helt fascinerade av hans djupa och otroliga självmordsbrev (som Lance har skrivit). Lance drar det här till sin fördel och ger ut en bok som ska bygga på Kyles dagbok.
Alla runt omkring blir som galna och dyrkar Kyle helt plötsligt.

Lance blir så småningom känd genom sin sons tragiska företeelse.

Sjukt va? Jag vet. Samtidigt så stämmer det här överens med vår verklighet (titta bara på Michael Jacksons före och efter liv).

World's Greatest Dad är sannerligen en grymt djup, skarp och otroligt bra gjord film med roliga skådespelare. Rekommenderas dock för över 17 år. Den är rätt chockerande.
Det är ett helt nytt tema som visas på ett annat sätt än vi är vana vid att se men det är genialiskt gjort. Skådespelarna är suveräna (en av Robin Williams bästa filmer) och vem kunde ana att Polisskolans Bobcat Goldthwait kunde göra en sån här film? Han kan film, det märks tydligt här.

Ni kan titta på filmtrailern här men jag kan lova er att filmtrailern inte alls visar på hur filmen FAKTISKT är och vad den handlar om. Se filmen oavsett!

Det går att analysera och prata om den här filmen hur länge som helst, men jag får lämna den här åt er nu eftersom det bästa med filmer är att se dem...

World's Greatest Dad Trailer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar